Webapplicatie laten maken - het proces
Een webapplicatie biedt volop kansen om bedrijfsprocessen efficiënter in te richten en klanten beter van dienst te zijn. Als je specieke wensen hebt, is een standaardoplossing niet toereikend. Een maatwerk webapplicatie laten ontwikkelen biedt dan uitkomst.
Als applicatie developer hebben wij een breed scala aan digitale oplossingen gerealiseerd. We begeleiden en adviseren onze klanten vanaf het prille idee tot aan het geslaagde eindproduct en verder. In dit blog nemen we je mee in de wereld van webapplicaties en vertellen we hoe het proces verloopt.
Een webapplicatie: wat is het nou precies?
Als we praten over een webapplicatie, waar hebben we het dan eigenlijk over? De algemeen geaccepteerde definitie luidt: een webapplicatie is een programma (software) dat op een webserver draait en altijd via de internet browser beschikbaar is. Vaak moet je inloggen om toegang te krijgen tot het systeem. In essentie draait een webapplicatie om het automatiseren, vereenvoudigen of integreren van bedrijfsprocessen. Voorbeelden zijn servicetools en klanten-, partner- en medewerkersportals.
Veel meer dan een website
Een webapplicatie heeft iets weg van een interactieve website, maar moet zeker niet verward worden met een website. De oplossingen verschillen op een paar cruciale punten van elkaar. Een website is een cluster van webpagina’s met content en heeft informatie overbrengen als voornaamste doel, er is gemiddeld weinig tot geen interactie. Je kan hooguit je e-mailadres invoeren of de zoekfunctie gebruiken. Een webapplicatie wordt door de gebruiker zelf bediend waardoor hij of zij veel meer invloed heeft op de getoonde content. Simpel gezegd: een website bekijk je en een webapplicatie gebruik je. Bijvoorbeeld om een rondreis te boeken of via een afgeschermd gedeelte je meterstanden door te geven. Daarnaast zit een complexere techniek achter webbased applicaties. Er zijn ook overeenkomsten. Zo zijn beide via een webbrowser en URL te benaderen. Ook worden ze beide gehost op een server. Je kan het volgende stellen: alle webapplicaties zijn websites, maar niet alle websites zijn webapplicaties.
Voorbeelden
Eerder hebben we enkele voorbeelden van webbased applicaties benoemd, maar er zijn nog veel meer oplossingen te bedenken:
- Voorraadbeheersystemen
- Urenregistratie-applicaties
- Offertesystemen
- Planningsystemen
- Online agenda’s
- Bestelsystemen
- E-learning platformen
- Reserveringssystemen
In feite is er voor elk proces een passende, digitale oplossing te realiseren middels maatwerk.
Voordelen
Steeds meer organisaties kiezen voor een webapplicatie. Dat kan een standaard systeem zijn of een oplossing op maat. Er zijn verschillende redenen waarom het hebben van een webapplicatie waardevol is. Je kan het extern inzetten voor betere klantervaringen, maar ook intern voor een efficiëntere workflow en minder menselijke fouten. Daarnaast is het platform altijd en via nagenoeg ieder apparaat met een werkende internetverbinding toegankelijk. Lastige software-installaties zijn overbodig en het responsive design zorgt voor een optimale weergave op je desktop, tablet en smartphone. Verder wordt de data centraal en veilig opgeslagen in een database, waardoor gegevens altijd up-to-date zijn. Als het om op maat gemaakte applicaties gaat zijn de mogelijkheden eindeloos en nog tal van voordelen denkbaar.
Waarom een webapplicatie op maat nóg beter is
Elke organisatie is uniek. Een maatwerk webapplicatie wordt vanaf de grond opgebouwd en volledig toegespitst op jouw bedrijf en wensen. Voor elk probleem is een oplossing te realiseren en je krijgt precies de functionaliteiten die je daadwerkelijk nodig hebt. Bij standaard software heb je vaak te maken met overbodige of juist ontbrekende functies. Omdat een maatwerk applicatie geen irrelevante codes bevat draait het voortdurend op volle snelheid. Daarnaast is het onderhoudsvriendelijk en flexibel. Er kunnen altijd nieuwe functionaliteiten worden toegevoegd en bestaande onderdelen zijn eenvoudig aan te passen. Het is ook mogelijk om middels een API-koppeling data uit verschillende systemen met elkaar te integreren. Denk aan koppelingen met bijvoorbeeld je online boekhoud-, CRM- of ERP-pakket. Door gegevens slim te combineren heb je altijd en overal inzicht in alle informatiestromen. Verder wordt de applicatie natuurlijk volledig afgestemd op jouw wensen. Met een sprekende lay-out en optimaal functionerend systeem kan je ervoor zorgen dat jouw organisatie een voorsprong krijgt op de concurrentie. Daarnaast is een webapplicatie platformonafhankelijk waardoor de ontwikkelingskosten lager zijn. Bovendien betaalt de investering zich vanzelf terug in de vorm van efficiëntie omdat hetzelfde werk met minder personeel kan worden uitgevoerd. Nog een belangrijk voordeel: Een hogere klanttevredenheid omdat je de macht bij je klanten neerlegt zonder beperkingen als openingstijden.
Webapplicatie ontwikkeling bij Atlantis Creative
Als ervaren applicatie ontwikkelaar vertalen we complexe vraagstukken naar digitale maatwerkoplossingen en creëren we kansen. Vanuit een doordachte strategie helpen we organisaties in uiteenlopende branches met het realiseren van digitale transformatie. Wij zorgen voor een platform dat qua uitstraling en functionaliteit als een jas past binnen de organisatie. Zowel op het gebied van user experience als techniek en veiligheid is de kwaliteit hoog. Lees meer over onze softwareoplossingen en werkwijze.
Het proces
Als je een webapplicatie laat bouwen, wil je natuurlijk weten wat je te wachten staat en hoe er naar het eindresultaat toe wordt gewerkt. We geven daarom graag een kijkje in ons proces.
Kennismaking
Wij starten altijd met een persoonlijke, vrijblijvende kennismaking. Een klik en wederzijds vertrouwen zijn essentieel voor een goede samenwerking en succesvol project.
Strategische sessie(s)
De kunst van een succesvolle webapplicatie laten maken ligt in het begrijpen van de organisatie en doelen en dit op de juiste manier vertalen naar een krachtig platform. Onze aanpak bestaat uit een of meer strategische sessies waarin we de organisatie binnenstebuiten keren. We stellen kritische vragen over onder meer de doelgroep, doelen, kansen, concurrentie, wensen en verwachtingen. Met alle antwoorden, input en ideeën ontwikkelen we samen het fundament van je nieuwe webapplicatie.
Functies bepalen voor minimum viable product
Wij werken stapsgewijs en op basis van overzichtelijke doelen naar een volledig functionerend eindproduct toe. Bij de eerste oplevering wordt een minimaal werkende versie van de webapplicatie gepresenteerd, die vervolgens op basis van feedback verbeterd kan worden. Een minimum viable product (MVP) is het vertrekpunt naar een perfect platform. Samen bepalen we welke functionaliteiten de applicatie minimaal moet hebben om levensvatbaar te zijn.
De eerste versie ontwikkelen
Na het vaststellen van de functionaliteiten maken we een technisch ontwerp. Dit ontwerp beschrijft hoe de applicatie werkt en welke techniek er wordt gebruikt. Onder meer de architectuur en het databeheer worden gespecifieerd. Hierna volgt het grafisch ontwerp, waarbij toegankelijkheid en bruikbaarheid de uitgangspunten zijn. Vervolgens zetten we de functionele specificaties en designs om in een minimaal werkende webapplicatie.
Lanceren
De eerste versie van de webapplicatie wordt grondig getest en vervolgens, als alles goed functioneert, gelanceerd. Een groot voordeel van een minimum viable product is dat het relatief snel live staat. We rollen immers een simpele versie van de software uit.
Verbeteren en verder uitbouwen
We verbeteren de webapplicatie continu aan de hand van data en terugkoppelingen van de klant. Ook bouwen we het product verder uit. Want applicatie ontwikkeling bij Atlantis Creative is een op zichzelf herhalend proces van strategie, actie, analyse en optimalisatie. Deze werkwijze hanteren we overigens bij de uitvoering van al onze diensten.
Maatwerk webapplicatie laten bouwen?
Op zoek naar een partner voor een webapplicatie op maat? Wij ontwikkelen een oplossing die volledig aansluit bij jouw wensen en doelen. Neem gerust contact met mij op voor een digitale kennismaking of strategische sessie via Zoom of Teams.